За нас

Проектът ОКотки стартира през 2013 година като кампания за повишаване на информираността на хората за необходимостта от ваксинация на котките. Той адресира сериозният проблем с изключително ниските нива на ваксинация на домашните котки у нас – едва между 3 и 5% в сравнение с 35% за ЕС. Целта е да предостави достатъчно факти и консултация на собствениците, за да могат да те да направят информиран и отговорен избор. За година и половина в резултат на активната комуникация и обединените усилия на ветеринарни специалисти, учебни заведения, неправителствени организации, развъдчици и др. информацията достигна до хиляди българи.

В хода на развитието на кампанията беше установено, че проблемът с ваксинацията на котките в България следва да бъде разглеждан като част от комплексната грижа и отговорно отглеждане на тези животни. Този подход включва още две изключително важни компоненти – обезпаразитяване срещу вътрешни и външни паразити и контрол на раждаемостта. Само чрез осигуряването на цялостно решение може да се очаква същинска положителна промяна – гарантиране на здравето на домашните любимци и хората.

В допълнение с все по-голяма категоричност през последните години на дневен ред излиза един сериозен проблем – увеличаването на популацията от бездомни котки в редица големи градове в България. Това увеличава сериозни рисковете за здравето както на домашните котки, така и на хората, заради пренасянето на опасни инфекциозни заболявания и паразити. Това налага още по-голямо внимание и грижа от страна на стопаните на домашни котки към профилактиката на своите любимци.

Причината за увеличаването на популацията на бездомните котки, обаче, отново е човекът и неговото отношение към котките – домашни любимци. Недостатъчно отговорното отношение и дългосрочна визия при развъждането, както и недостатъчната подготовка на хората за ангажимента на отглеждане на домашен любимец, имат пряко отношение към увеличаването на броя на животните на улицата.

Затова от 2015 година кампанията ОКотки ще се фокусира цялостно върху необходимостта от отговорно отношение към котките в България. Ще се работи активно за повишаване на информираността на обществото относно необходимостта от контрол на популацията, обезпаразитяване и ваксинация на котките. Комплексната отговорна грижа може да допринесе от една страна за ограничаване на популацията на бездомни котки и от друга е крайно необходима за гарантиране на здравето на хората и домашните котки.

Като част от решаването на проблема ОКотки ще работи активно с неправителствени организации, за да подкрепи отговорния избор за осиновяване на бездомни котки, като предостави на хората предварителна информация за необходимата задължителна грижа, която те трябва да поемат за домашния любимец. Като част от проекта в рамките на 2015 година чрез ОКотки ще бъдат предоставени безплатни първи ваксинации и обезпаразитявания на 400 котки, които ще бъдат осиновени чрез различни програми на организации като 4 лапи, Animal Rescue Sofia и др. По този начин новите стопани ще бъдат информирани и насърчени да полагат дългосрочна грижа към домашните любимци и ще бъдат подготвени, че отглеждането на домашните котки е сериозна отговорност, която поемат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s