10 НЕЩА, КОИТО ДА НАПРАВИТЕ ПРЕДИ ДА ПОСРЕЩНЕТЕ НОВОТО КОТЕ

greeting catЧестито! За вас започва еднo ново и вълнуващо приятелство, което ще ви радва дълги години!
За да бъде всичко наред трябва да сте добре подготвени от самото начало. Така ще преминете по-лесно през периода на адаптация и ще сложите началото на добри навици.

1. Изберете ветеринарен лекар и заведете котето на преглед преди да го отведете у дома.
cat_vetЛекарят ще провери какво е здравословното състояние на котето и ако е необходимо, ще предпише лечение.
Ако котето все още не е ваксинирано, ветеринарният лекар ще назначи схема за първоначалните ваксинации /две или три на брой/.
Заедно с ваксинацията, котката ще се сдобие и със своя здравна книжка /паспорт/. В нея ще бъдат записвани всички имунизации и обезпаразитявания, кастрация и други здравни манипулации.
Ветеринарният лекар ще предпише обезпаразитяващ препарат срещу вътрешни и външни паразити. Важно е да спазвате редовното му прилагане, за да защитите котката и семейството си от невидимите, но опасни глисти, тении, бълхи и кърлежи.

2. Кой съм аз?

id tagПравилната идентификация на котето е много важна. Имплантираният микрочип и нашийник с ваш телефонен номер или адрес. За съжаление, има много случаи на избягали или изгубени домашни котки. Идентификацията ще бъде незаменима помощ за връщането им у дома. Само нашийник не е достатъчен, тъй като той може да бъде изгубен. Номерът на микрочипа е уникален и гарантира разпознаване на котката когато бъде намерена.

 

3. Най-важните неща

cat-in-carrier_0Транспортна клетка или чанта
Не пренасяйте котето до новия си дом или ветеринарния лекар в кашон, пазарска чанта или сак. Това ще го стресира допълнително, а и може да крие риск от задушаване или пък бягство.
Изберете специална клетка или чанта за транспортиране, която е достатъчно голяма, за да побере котката, но не прекалено голяма, за да може тя да се чувства уютно и на сигурно място в нея.

• Храна
Ветеринарният лекар може да ви посъветва за най-подходящата храна за вашето коте, според възрастта му, начина на живот и др.

• Котешка тоалетнаcat in a litterbox
Изберете субстрат, като се съобразите с това дали котката вече е свикнала с определен вид субстрат – минерален, силикон или друг. На пазара можете да намерите голямо разнообразие от котешки тоалетни /сандъчета/. Те са два основни вида – отворени и затворени. Затворените са много по-практични за домакинството – субстратът не се разпръсква, миризмата не се излъчва навън, а и гледката е по-приятна.

cat eating• Купички за вода и храна
Изберете купи с подходящ размер, които лесно се почистват. Добър вариант е да имат гумени крачета или кант, за да не се пързалят, когато котката се храни.

 

 

cat with post• Драскалка или катерушка
Важно е още с идването на котката в дома, тя да има място, където да остри ноктите си. Това ще намали вероятността да избере за тази цел дивана или килима ви.
Видът и размерът им зависят от пространството в дома ви. Добре е височината на катерушката или драскалката, закрепена на стената, да бъде поне 80 – 90 см. Това ще позволи на котката да се разтегне напълно докато си остри ноктите.

cat-playing-with-mouse-toy• Стимулиращи и безопасни играчки
Котките, особено младите, имат нужда да упражняват естествения си ловен инстинкт. Играчките ще ги забавляват и ще стимулират повече движение, което е важно, особено за котките, които не излизат навън.

 

cat-burger-bed-maru-6• Легло за котката, подплатено с мека възглавничка или мека „хралупа”.

 

 

 

• Четка за ресане и ножичка за подрязване на ноктите с добро качество са едно добро начало.

5. „Искам да ти кажа нещо”
cat speakingЕдна котка борави средно с около 16 различни звука, включително мъркане, вой, съскане и мяукане. В това число не влизат позите от езика на тялото. Запознаването с езика, на който комуникира котката, ще ви помогне да се справите по-лесно с периода на адаптация и да създадете доверие между вас и котето.

 

6. „ Нещо познато”
Дайте на котето нещо, на което да се опре в началото. В първите няколко седмици му осигурете същите котешка тоалетна и храна, с които е свикнало до сега. Това ще го накара да се чувства спокойно и ще предотврати проблеми като отказ от храна или вършене на „онази работа” на неподходящи места. По-късно, когато котето свикне с новия си дом, можете постепенно да смените храната, котешката тоалетна и др.

7. Спокойно място за котето
Изберете място с малък трафик, където децата или другите домашни любимци не са чести посетители. То ще бъде убежище за новия любимец в началото на неговия живот в дома ви. Разположете в него купичките за вода и храна, легло, играчки. Там можете да разположите като начало и котешката тоалетна, но възможно най-далеч от купите за вода и храна (минимум 1 метър).

Cat-by-a-WindowМожете да освободите перваза на прозореца за котето или място откъдето то необезпокоявано да може да наблюдава дома и обитателите му. Това ще улесни адаптацията му към новия дом и ще намали стреса.
Това негово си място ще бъде отправна точка за екскурзиите му с цел опознаване на новия дом.

 

8. „Запознай ме с вашите”
Не бързайте. Котето ще има нужда да от една до няколко седмици, за да свикне с новата среда. Задръжте големите партита и посещението в дома ви на много външни хора докато котето започне да се храни, изхожда, играе и спи спокойно. Не се изкушавайте да го показвате, против волята му на гостите. Оставете го само да опознае честите посетители на дома ви.
Ако вече имате и други домашни любимци, не позволявайте веднага на новодомеца да обикаля свободно из дома. Той вече е територия на другите домашни любимци. Позволете на всяко от другите животни да се срещне с котето на неговата територия и бъдете там при първите им срещи.

9. Обезопасете дома си

cat safe balconyКогато котката ви е готова да опознае целият си нов дом (първоначално с кратки екскурзии) бъдете сигурни, че наоколо не се търкалят различни привлекателни, но опасни за котката неща, които тя би могла да глътне или да се омотае в тях – тоалетна или кухненска хартия, дребни пластмасови топчета или елементи, остатъци от опаковки за подаръци. Може да се наложи и да обезопасите контактите си с капачки.

Приберете на сигурно място всички лекарства, почистващи препарати, дезинфектанти и отрови за вредители.

Преразгледайте флората в дома си и се отървете от потенциално опасни или отровни растения.

Скрийте вашата храна, която знаете, че не е полезна за котката.

Котките обичат да стоят и гледат от високо. Ето защо балконът или отвореният прозорец ще са много привлекателни за тях. Уверете се, че те са добре обезопасени и няма опасност котката да падне или да избяга навън. Внимавайте когато отваряте прозорците и котето е наблизо!

10. Подгответе всички у дома
Говорете със всички от семейството преди да доведете котето у дома. Запознайте всички с правилата, които прочетохте до тук. Разпределете задачите и създайте график за хранене, почистване на тоалетната, ресането, подрязването на ноктите, посещения при ветеринарен лекар, следене за времето за ваксинация и обезпаразитяването.

Вече сте готови! Нека забавлението започне СЕГА!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s