БЕСЪТ – ФАТАЛНО ЗАБОЛЯВАНЕ, ЗАСЯГАЩО ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ, ДИВИ ЖИВОТНИ И ХОРА

Защитете семейството си и вашата котка от бяс!

CloseUpAngry Cat shutterstock_46341493Бесът е смъртоносно заболяване, което може да се предаде от животни на хора (зооноза).

Какво причинява беса?
Заболяването бяс се причинява от вирус. Най-често той се предава чрез рана от ухапване от заразено животно. Вирусът, обаче, може да се предаде и чрез заразена слюнка, попаднала в отворена рана или друго нарушение на целостта на кожата, или върху мукозната мембрана на окото или устната кухина.

Бесът може да засегне всички бозайници, но е най-често срещан при някои определени видове като от тях разпространените в България са лисици, вълци, прилепи.

Кучетата и котките най-често се заразяват с бяс от инфектирани диви животни. Хората могат да бъдат заразени чрез контакт с болни диви животни или домашни любимци.

Заболяването при котките протича в две фази – агресивна и паралитична.
Първия признак на заболяването е обилното слюнкоотделяне. Ранната фаза включва клинични признаци като неврологични и поведенчески промени, възпаление на мястото на проникване на вируса, треска, котката е много неспокойна, опитва се да избяга, драска и напада други животни. Типичен признак на бяса е подпухналият трети клепач. Болестта се развива скоротечно: след 2- 5 дни животното се парализира и умира.

Тъй като бесът представлява сериозна заплаха за хората и домашните животни много страни, в това число и България, имат държавна политика за контрол на заболяването, постановена със закон. Тя включва задължителна ежегодна ваксинация срещу бяс за всички домашни кучета и котки. Освен това, за предотвратяване на заболяването, в България се извършва периодична орална ваксинация на лисиците.

Как да защитим домашните любимци и семейството си от бяс?
Уверете се, че домашният ви любимец има валидна ваксинация срещу бяс. Ако животното не е ваксинирано или сте пропуснали периода за подновяване на ваксината му и то е било изложено на вируса на беса, вие сте задължени да обявите това на властите, които ще поискат любимецът ви да бъде евтаназиран. Вашият ветеринарен лекар ще ви даде информация за възможните варианти на ваксини, с които да защитите котката си. И тук важат основните принципи, които трябва да знаете, за ваксинацията и ваксините. 
• Не оставяйте вашия домашен любимец да се разхожда без надзор.
• Бъдете внимателни при контакт с диви животни или улични кучета и котки.
• Покривайте кофите за отпадъци в двора си, за да не привличате диви или улични животни.
• Не хранете диви или улични животни в двора си, тъй като това ще ги насърчи да се връщат отново в него.
• Ако храните домашния си любимец на двора, не оставяйте неизядената храна навън, за да не привличате диви или улични животни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s