ЕДИН РАЙ ЗА КОТКИТЕ БЕЗ ДОМ – The Cat House of the Kings, Калифирния, САЩ

Вдъхновяващ пример за хуманно отношение към бездомните животни и отговорното им осиновяване и отглеждане.

Рай за котките без дом - The Cat House of the Kings

Рай за котките без дом – The Cat House of the Kings

Ще ви разкажем за най-големия център за осиновяване и убежище на бездомни котки в гр. Парлиер, щата Калифорния, САЩ, в който не се използват клетки и не се извършват убийства.

Lynea Lattanzio

Линеа Латанцио

Всичко започва с една, според някои „луда” дама – Линея Латанцио.
От основаването си през 1994 г. до сега The Cat House on the Kings е спасила над 24 000 котки и 7000 кучета (без да са включени 40 000 животни, които са преминали през центъра само за кастрация!)

Към момента в него се полагат грижи за над 700 котки и котенца, десетина кучета и няколко кози, умело допринасящи за отглеждането си поддържайки тревата ниско окосена! Къщата е и постоянен дом за стари котки и котки с FIV+.

The-Cat-Lady-and-her-Cat-House-on-the-Kings-A-Kitty-Haven-570x342Мисията на „Котешката къща”
• Да осигурява на уличните и изоставени котки и котенца любящи, постоянни домове, където да живеят щастливи, здрави и в безопасност;
• Ограничаване на популацията – всички животни в „Къщата“ се кастрират;
• Да образова обществото за отговорно отглеждане и хуманно отношение към животните.

Историята или доказателство, че и в САЩ нещата не се случват за един ден!

След тежък развод през 1981г. Линея Латанцио се мести на тихо място покрай река Кинг, с площ от 25 дка.
Девет години по-късно, бащата на Линея има нужда от помощ. Той иска тя да му намери 2 котки от породата Манкс, с които да замести неговите, починали от старост. В стремежа си да намери желаните котенца, Линея посещава местен приют за животни и се връща в дома си с кутия с 15 изоставени котенца (и нито едно от породата Манкс!). До края на годината тя спасява и приютява 96 бездомни котки. Линея открива призванието си, а останалото, както казват е само история.

През 1993г. Линея започнва работа като ветеринарен техник, в помощ на местен ветеринарен лекар. Този опит и помага да увеличи медицинските си познания и да заплаща разходи за ветеринарно обслужване на набиращата скорост популация на котките, която вече наброявала 150.
Линея продава своя Мерцедес 450 SL от 1973 г., нейна гордост и радост, както и 2 каратовия диамантен пръстен от сватбата й. Вещи, от които нямала нужда с живота, който била избрала.

През 1997 г. Надзорният съвет на окръг Фресно позволява на Линея да обособи зоната на своята собственост. Тази промяна поставя „Къщата на котките” в центъра на общественото внимание и набира така необходимите доброволци и финансова подкрепа.

През 2002 г. The Cat House оf the Kings придобива статут на организация с не стопанска цел.

През 2003 г. Линея, заедно с повече доброволци и средства изгражда помещения за дългосрочно настаняване на котки на пансион и за котки с FIV+.

До 2004 г. животните в къщата нарастват до над 500 котки и котенца. Котешката къща става добре известна, но получаваните дарения все още не могат да покриват разходите. Щедър спонсор на име Дорийн Валет оставя голяма сума, използвана за закупуване на съседни 25 дка и ограждение на цялата площ от 49 дка.

Помощта, която The Cat House Of the Kings предлага на котките и новите стопани

Долче вита!Съвети и образование
Предлагат помощ и обучение на стопаните при поведенчески проблеми у котките им и помагат на хората в намирането на нови домове за техните котки.

Център за осиновяване
Всички котки са на разположение за осиновяване. Прави се всичко възможно за намиране на най-добрия дом за всяка котка. Всяка година Къщата намира дом за около 500 котки и няколко кучета.

Осиновяването се извършва чрез заплащане на такса (50$ за котка и 150$ за куче), като всички животни които се осиновяват са кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени (вътрешно и външно), с микрочип, тествани за FeLV / FIV и с изградени хигиенни навици.

Всяка котка за осиновяване в къщата има име, история, характеристика, та дори и видео – най-добрия начин, по който осиновителите лесно да се ориентират за желаното животинче и очакванията си.

Убежище
Къщата е най-известна като убежище, където се полагат грижи за над 700 нежелани котки и котенца. Хора, които се отказват от грижи за своите котки могат да ги оставят срещу сумата от 5 000 $ като им се осигурява подслон и грижа за цял живот. При постъпване на домашна котка тя преминава медицински прегледи, кастрация и ваксинация.

Пансион
Осигурени са две помещения за кратък и дълъг пансион с такса от 8$ на котка/ден.
Всяка котка трябва да бъде ваксинирана и обезпаразитена.

Кастрация
Къщата работи с местни ветеринарни клиники за нужната кастрация на котките. Също така предоставя и транспорт на домашни котки до клиниките срещу съответна сума.

„Къщата” разполага и с магазин, предлагащ различни продукти /торби за пазар, фланелки с лого, книги и др./ чрез които се събират средства за подпомагане на животните.

Котешки рай на 49 дка площ

the house

В „Къщата“ има различни помещения за котките, някои от които със собствени имена.

 

 

kitchen

 

Кухнята – най-важното място. Тук Линея подготвя храната на котките по два пъти на ден. Персоналът занася храната до всяка една стая и купичка на 49 декаровия имот. Това отнема 2 часа на 6 души. Всяка стая и помещение получава специална диета, отговаряща на нуждите на котките.

The Wood Stove

 

Стаята с камината – любимото място на котките. Когато навън е студено, това е най-топлото място в къщата.

 

Kitty Garden

pinkroom

 

 

Kitty Garden – просторна стая с таванско помещение, огрявана от слънцето. Бивша “детска градина”, сега се използва за приобщаване на новодошли възрастни котки, които са прекарали живота си в затворени помещения.

Condo Room

 

Розовата стая – кръстена така, заради цвета на бетонния под. Използва се за същото, както и горната стая.

Карантина

 

 

 

Condo Room – преходна стая за адаптация на възрастни котки, която има вратичка за достъп навън. С много легла, храна, вода и тоалетни – защо ли им е изобщо да излизат?

 

 

Карантинна стая, в която се настаняват котки, които трябва да бъдат изолирани от другите.

 

 

Pasture Project – оградена обширна морава със зона за изолация, с вътрешни дворове с много трева и дървета. Разположените в огражденията помещения са с вентилатори на тавана за охлаждане през лятото и с преносими нагреватели през зимата. Използват се за настаняване на нови котки преди да бъдат пуснати да излизат и навън. На всеки 6 месеца вратите се отварят, за да могат котките сами да изберат къде им харесва да живеят.

Pasture Project – оградена обширна морава със зона за изолация, с вътрешни дворове с много трева и дървета. Разположените в огражденията помещения са с вентилатори на тавана за охлаждане през лятото и с преносими нагреватели през зимата. Използват се за настаняване на нови котки преди да бъдат пуснати да излизат и навън. На всеки 6 месеца вратите се отварят, за да могат котките сами да изберат къде им харесва да живеят.

FIV Ward – къщата на котките с FIV (котешки имунно дефицитен вирус) или още котешки СПИН. Вирусът се предава се при кръвопреливане или при дълбоки рани и се среща предимно при бездомните котки. FIV се диагностицира с обикновен кръвен тест, и котки, които имат положителен тест за вируса се настаняват в този красив ограден двор. Къщата полага грижи за 10-12 FIV+ котки. ВАЖНО! Котки с FIV не могат да заразят човек, но не трябва да съжителстват с други котки!FIV Ward – къщата на котките с FIV (котешки имунно дефицитен вирус) или още котешки СПИН. Вирусът се предава при кръвопреливане или при дълбоки рани и се среща предимно при бездомните котки. FIV се диагностицира с обикновен кръвен тест. Kотки, които имат положителен тест за вируса се настаняват в този красив, ограден двор. Къщата полага грижи за 10-12 FIV+ котки. ВАЖНО! Котки с FIV не могат да заразят човек, но не трябва да съжителстват с други котки!

Short-Term BoardingПансион за кратковременно настаняване. Състои се от 3 големи ограждения, които могат да бъдат конфигурирани по различен начин. Оборудвани с вентилатори за охлаждане през лятото и преносими нагреватели и отопляеми легла за зимата. Пластмасовите покривала показани на снимката предпазват помещението през зимата.

Реновиран пансион за дългосрочно настаняване.

Реновиран пансион за дългосрочно настаняване.

 

 

 

Център Сади Малоун – център за отглеждане на стари котки, кръстен на Сади Малоун, посветила целия си живот в закрила и грижа на бездомните котки.

 

Център Сади Малоун – център за отглеждане на стари котки, кръстен на Сади Малоун, посветила целия си живот в закрила и грижа на бездомните котки.

Квартирите на Джоан Дродж – покоите на малките котенца. Създаден, за да ограничи излагането на опасност от заболяване, докато имунната система на малките котенца все още се развива. Посветен на Джоан Дродж, оставила щедро завещание след смъртта си.

 

 

„Квартирите“ на Джоан Дродж – покоите на малките котенца. Мястото е създадено, за да ограничи излагането на опасност от заболяване, докато имунната система на малките котенца все още се развива. Посветено на Джоан Дродж, оставила щедро завещание след смъртта си.

 

САЙТ: //www.cathouseonthekings.com/index.php
ВИДЕО: //www.youtube.com/watch?v=R4u41ysH3eE#t=13

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s