ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА ОСИНОВИТЕ КОТКА?

Важна информация за бъдещи стопани!

Снимка: Окотки

Снимка: Окотки

Приветстваме ви за желанието да осиновите котка!

Надяваме се, че следващите редове ще ви помогнат да вземете отговорно това решение, защото ви предстои да поемете ангажимент за години напред.

Като начало трябва да знаете, че никой в действителност не притежава котката. Всяка котка има своя индивидуалност и се превръща в самостоятелен член на семейството.

Ако искате котката да бъде просто украшение на дома ви, ваша играчка или подарък за детето ви, по-добре е да преосмислите решението си.
Осиновяването на котка не може да бъде импулсивно решение! Голяма част от котките, осиновени под влияние на моментна емоция, завършват на улицата.

Ето защо преди да приемете котка в дома си, отговорете сериозно на няколко важни въпроса.

Всички членове на вашето домакинство ли са съгласни с това решение?
Ако решението е взето без съгласието на някой от членовете на домакинството, това може да създаде конфликти и да бъде причина за изоставяне или връщане на котката в приюта. Затова направете “семеен съвет” и обсъдете открито въпроса от всички страни.

Уверете се, че в семейството ви няма хора, алергични към животни!
Дори и да сте напълно готови да приемете котката в дома си, ако някой в семейството се окаже алергичен, това е непреодолим проблем. Ако имате такива съмнения, по-добре е предварително да направите тест за алергия.

Имате ли деца под 5 годишна възраст?
Малките деца обикновено обичат малки котенца, но често ги приемат като плюшена играчка и това може да доведе или до тежки наранявания за животното или до опасни одрасквания за детето. Помислете за осиновяване на възрастна котка или изчакайте още няколко години.

Дали чисто новият ви диван или скъпият ви килим са изключително ценни за вас?

Котките имат нужда да острят ноктите си, да играят и да се катерят. Осигуряването на катерушка, драскалка, редовно подрязване на ноктите и чиста тоалетна е задължително. Все пак инциденти може да има. Готови ли сте за това или ще изхвърлите котката си още при първото „провинение”?

Готови ли сте финансово за тази стъпка?
Семейството ви се увеличава с един член и това ще се отрази на бюджета ви. Разходите, които ще имате, се разделят на:

Първоначални разходи за осигуряване на подходящи условия за котката– котешка тоалетна, катерушка/драскалка, транспортна чанта, легло, четка за сресване, ножица за нокти, задължителен първоначален преглед при ветеринарен лекар, първоначални ваксинации /две или три/, евентуално кастрация.

Постоянни разходи: храна, субстрат за котешката тоалетна, задължително ежемесечно обезпаразитяване – вътрешно и външно, годишна ваксинация, профилактични прегледи при ветеринарен лекар (обикновено преди ваксинацията), различни хранителни добавки (ако не се храни с храна от висок клас).

Проверете цените в аванс и направете примерен първоначален и месечен бюджет, за да сте сигурни, че можете да посрещнете новите разходи.

Ако котката се разболее, готови ли сте да ù осигурите ветеринарно медицинска помощ и грижи?
Въпреки добрите грижи и вниманието ви, като всяко живо същество, котката може да се разболее. В този случай, вие ще трябва да се погрижите за нея като за всеки друг член на семейството.

Ще има ли възрастен, който да бъде изцяло отговорен за грижите за котката?
Въпреки че котка се отглежда относително по-лесно от куче, за нея трябва да се полагат сериозни и постоянни грижи. Дори и да вземате котка по молба на вашето дете, трябва да има възрастен човек, отговорен за храненето на котката, почистването на тоалетната, ресането, обезпаразитяването ù, годишната ваксинация, прегледите при ветеринарен лекар. Можете да направите предварителен план-график с разпределението на задачите, в който всички да са включени с подходящи и изпълними ангажименти.

Готови ли сте да направите дома си безопасен за котката?
Котките са любопитни животни, които обичат да се катерят, без страх от високото. Така те могат да избягат, да паднат от високо, като се наранят сериозно или дори да загинат. Необходимо е да обезопасите прозорците и балконите на дома си.

Ще имате ли достатъчно време за своята котка?
Обратно на общоприетото мнение, котките са много социални животни и имат нужда от вниманието на стопаните си. Вашата връзка с любимеца ви ще продължи за цял живот. Една самотна и пренебрегвана котка скоро ще намери безброй неприятни за вас начини да се забавлява. Това не означава, че трябва да ù угаждате непрестанно, но 15 минути на ден игра и внимание към котката ще бъдат достатъчни, за да я направят щастлива. Освен това обмислете предварително и на кого ще оставяте котката си, когато пътувате!

Преди да приемете в дома си котката, която сте харесали, е много важно да се осведомите за нейния характер.
Обикновено, когато човек решава да си вземе домашен любимец, той има предварителни очаквания. Някои хора очакват от една котка да бъде игрива, закачлива и да е постоянно наоколо, докато други искат тя да е спокойна, да не се мотае прекалено в краката им и през по-голямата част от времето да се излежава някъде. Всяка котка е различна по характер и ако я изберете само по външния вид, рискувате тя да се размине напълно с вашите очаквания. Една от най-честите причини за изоставяния на котки е неочакваното им и нежелано от стопанина поведение, както и неразбирането на особеностите на характера им.

Ако все още сте твърдо решени да осиновите котка – ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
Вие ще бъдете чудесен стопанин и вашият любимец ще ви бъде добър другар.

 

16 thoughts on “ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА ОСИНОВИТЕ КОТКА?

 1. Моя близка роднина развъжда най–безотговарно котки и беше напълнила квартала.Някой изтрови нещастните животни.Оцеляха само едрите котараци.Надявам се,че популацията ще се възстанови(а с това и опасността някой ден котешката тайфа да ме изяде за радост на любителите на котки).Роднината ми работи по въпроса.Осиновителите да заповядат.

  Like

  • Просто да храниш котките на улицата, не означава, че си отговорен човек! Милостив – да, но не и отговорен! Проблемът е именно в безконтролното размножаване на котките на улицата. Решението на проблема е комплексно и включва ограничаване на размножаването, чрез кастрация на уличните котки, държавна политика по изграждане и подпомагане на приюти за бездомни животни, но и чрез промяна на мисленето на хората. Именно това е и целта на ОКотки – да се опита да промени нагласите на хората относно това, какво е отговорно осиновяване и отглеждане на котките като домашни любимци и откъде идват котките на улицата. Тази статия е само началото!

   Like

 2. Здравейте!

  Много интересна и полезна статия!

  Бих искала да добавя още нещо, ако позволите:
  1. Ако вече имате друг домашен любимец, помислете дали ще приеме той новото попълнение и дали са подходящи за съвместен живот
  2. Ако нямате кола и ви се наложи да откарате котката си в клетка чреа такси, предварително предупреждавайте при заявката, че сте с коте в клетка
  3. Преценете добре кой би могъл да се грижи за котката ви когато няма никой у дома – дори и да сте на море, котката не е куче , а и повечето хотели отказват домашни любимци, следователно писаната си остава у дома в 99% от случаите, да не говорим за отсъствие поради командировка, напр

  И накрая бих искала да кажа, че котката дарява много радост, обич и нежност! Това са изключително забавни и интелигентни животни!
  Ако сте решили да си вземете коте , осиновете бездомно коте или от приют – има толкова много очички , в които гори надежда и които чакат ТЕБ! Те не са виновни, че са бездомни по рождение или че .. не са породисти! Дайте им шанс за щастлив живот! Заслужават го!

  Like

  • Благодарим ви за допълненията! Особено за другия домашен любимец, което е много важно! Въпросът за това кой ще се грижи за котка при отсъствие на стопаните сме го засегнали съвсем накратко, така,че допълнението ви към него е много полезно.

   Like

 3. В случая с роднината ми не съм сигурен какви точно са мотивите й.Подозирам,че или съм загрубял душевно до крайност(или нещо по-лошо) или роднината има някакви отклонения.Компенсира нещо както казват психиатрите.С просто око се вижда силно желание да изглежда(но реално да не е) страдалка.Извинявам се за отклонението от темата.

  Like

 4. А понякога те влизат в живота и дома ти, без да ти дадат време да помислиш за всичко написано по-горе… Така се случи и с вече „нашия“ Пижо тази пролет: намери го кучето ми, със счупена лапа, и не ме остави да го подмина… За голямо мое съжаление, никой от околните блокове не си призна, че е негов…
  И с кучето беше така: преди 5 години извадихме от къпините едно скимтящо мъниче, което е с мен и до днес…
  И ако децата порастват, стават самостоятелни, животинките си остават завинаги „малки деца“. Но не знам какво може да замени радостта ми, когато след поредния ден в офиса Пижо се изтегне върху мен и замърка, а Кара пъхне муцунка под ръката ми….

  Like

 5. Аз пък имам две възражения. Алергията е преодолим проблем. Бавно, с билки, някой път с хапчета, но тялото рано или късно свиква на онова, което по-рано е възприемал като алерген. Също така приувеличавате за обезопасяването. Все едно като видите котка важно да се разхожда по нечии покрив умирате от страх. Вашата котка спокойно може да се разхожда от външната страна на перваза без опасност за живота си.

  Like

  • Относно алергията, може би може да се намери решение, но усещанията у алергичния не са никак приятни.
   Относно падането от балкона, обаче, това може и да не се случи никога, но фактът, че във ветеринарните клиники редовно се появяват котки, с травми в следствие падане от високо е достатъчно красноречив. По-добре е стопаните да бъдат внимателни.

   Like

   • Съгласна съм, че с балконите и терасите трябва да се внимава.. Моята писана падна от прозорец, които отворихме за 2 минути само, за да оправя маркуча на климатика. Дори не съм видяла кога е минала покрай мен. Резултата беше ужасен.. счупена лапа, разбита челюст, увеличена перикарда, кръв в дробовете. Благодаря и до ден днешен на д-р Петков, който въпреки среднощния час отвори клиниката и се зае с лечението моментално. Бяха ужасни следващите дни, но писаната е жива и здрава вече 5 години след падането. :)

    Like

 6. Здравейте! Когато аз се сдобих с моята писана изобщо не помислих колко ще ми струва. Тя беше една шепа коте, което започна да мърка в момента, в който я гушнах. Намерих я до контейнера за боклук, плачеща. Точно един ден след като я прибрах се установи че е натровена и лечението излезе малко над 100 лв. Дори не се замислих, че това бяха последните ми пари за следващите седмици. И до ден днешен( вече 6 години) сме си заедно. Това за болестите е вярно… въпреки грижите ми тя направи бронхит :( Сега е на лекарства ежедневно, а при кризи и на инжекции, но за нищо на света няма да се откажа от нея. Независимо, че на моменти изнемогвам с парите.. за нейното здраве винаги ще има! Вярно е че котките са темпераментни.. Нора (писаната ми) е царицата у дома. Пристигането на друго животно не ѝ се нрави… но след някой и друг ден свиква :) Нищо не може да замени мъркането и гушкането с нея.. и на това етикет с цена не може да се сложи. За мен живота без домашен любимец е полупразен живот! Та мисълта ми е, че когато обичаш истински едно животно… винаги намираш начин да се погрижиш за него :)

  Like

 7. Здравейте! Имам нужда от вашия съвет. В момента съм на дълго гостуване в чужбина, в град пълен с котки. Престоят ми почти приключва, а трябва да взема решние за един котьо, който намерих тук.
  Преди няколко дни в двора на кооперацията видях едва мърдащо и тежко дишащо котенце, женско, на около 2 месеца. Започнах да.се грижа за него доколкото е във възможностите ми-да му нося вода и храна, да стоя с него докато си близне от храната, за да не я изядат останалите. Но котето не ставаше по-добре. След два дни го грабнах и заведох на ветеринар. Докторът каза, че котето е прегряло и трябва да стои на хладно и да му се дава течна храна, вода и мляко. Ами сега…домакините ми са напълно равнодушни, смятат, че загрижеността ми е ненормална и прекалена. Успях да внеса котето в къщата на два пъти за по няколко часа, но положението стана напрегнато. На домакините това им е неприятно, а котето не се оправяше и реших, че най-добрият вариант е приют. От завчера е в приюта. Ако оздравее ще го пуснат за осивовяване, но ако за три месеца никой не го вземе, ще го приспят. Имам усещането, че съм го изпратила на сигурна смърт и това ме побърква. Дилемата ми е дали да го оставя там с успокоението, че Господ си знае работата, или ако още е живо, да си го взема и да го върна там, където го намерих…Поне тук хората ги хранят, може би има повече шанс на улицата, отколкото в приюта…

  Like

  • Здравейте,

   Дилемата ви е трудна. Това, което ще ви посъветваме е да се поинтересувате в приюта дали има интерес към котето и да го вземете вие когато приключи тримесечния период, а когато си тръгвате за България да го вземете със себе си. Задължително се погрижете да го кастрирате, ваксинирате и обезпаразитите. Има ли вариант котето да живее навън и вие да се грижите за него?

   Like

 8. Не бях сигурна, че ще влезна във форума, защото не съм добра с компютъра и сега ще продължа: имам Писанка, която е просто моята душа, сама съм, оставих я за 1 месец на жени, които гледат котки и кучета в обичта им се съмнявам, тъгувах страшно, изпратиха ми снимка нейна на скайпа…..страшно тъжен поглед, просто полудявах докато се върнах, на тръгване им предложих нейната ваничка за пишкане, не я взеха, казаха, че имат, през целия месец са и слагали памперс, заварих я много слаба и мръсна, сега е много добре, най-лошото обаче е, че аз не мога да живея и да гледам нея без пари и трябва след два-три месеца отново да направя това /при тях никога/, но къде, с часове се ровя в интернет – обяви, след обявите оплаквания от Пазарджик съм, ако някои , дори и от Пловдив има същия проблем можем взаимно да си помагаме – просто да си гледаме котетата, кой когато има нужда, или някой да даде съвет тук или да се обади на телефона ми 0886 38 54 75 Лора, обичам Ви всички и Ви разбирам, благодаря !

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s