НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОТКИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ ЧРЕЗ ВАКСИНАЦИЯ

Независимо, че котката споделя Вашето жилище и не излиза навън, тя е застрашена от редица заразни заболявания. Микроорганизмите могат да бъдат пренесени в дома Ви чрез обувки, дрехи и т.н. Добрата новина е, че ваксинирайки котката си, можете да я предпазите от голям брой инфекции. Тук са изброени най-честите заболявания, срещу които съществуват ефективни ваксини от най-ново поколение:

10550960_910934278932811_342021417571451205_nКАЛИЦИ ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ

Засягат се горните дихателни пътища. Най-често се наблюдава: ринит, конюнктивит, болезненост в ставите и двигателната мускулатура. При тежки форми заболяването може да завърши летално.

ХЕРПЕСЕН РИНОТРАХЕИТ

Заболяване, особено актуално при събиране на много котки – развъдници, изложби. Засягат се горните дихателни пътища и протича с ринит, фарингит, трахеит, понякога конюнктивит. Ако животното не се лекува, заболяването се усложнява с вторични инфекции.

10433944_910947895598116_1134956741690569457_nПАНЛЕВКОПЕНИЯ

Проявява се с треска, храносмилателни и репродуктивни смущения. Няма силно изразени симптоми, но е причина за високата смъртност при котенцата.

ХЛАМИДИЙНА ИНФЕКЦИЯ

Условно патогенна вътреклетъчна бактерия. В околната среда при стайна температура преживява до няколко дни (до 1 месец при 4°С). Причинява очни проблеми и обикновено в асоциация с котешкият калицивирус и котешкият херпесвирус предизвикват котешкия „coryza” синдром. Има доказателства за ролята на хламидийната инфекция при безплодието, вероятно на базата на аборти. Заболяването е широко разпространено сред котешката популация, като проявата на клинични признаци достига до 23-31%. Характерено е хроничното протичане със скрит асимптоматичен стадии. След преболедуване се установява слаб и краткотраен имунитет.

ЛЕВКЕМИЯ

Вирусът на котешката левкемия (FeLV) може да предизвика редица нарушения в организма: имуносупресия, неопластични процеси, анемии, имунно-медиирани заболявания, репродуктивни проблеми и ентерити. Средната продължителност на живота на положителните за FeLV котки е 2 години, като 83% от тях умират до 3,5 години. Вирусът на котешката левкемия е един от основните причинители на фатално завършващи заболявания при котките.

10518702_910953202264252_1264513993572671795_nБЯС

Смъртоносно за човека и животните заболяване, поради което е под много стриктен контрол. Ваксинирането против бяс е задължително за всички котки, според законодателството на Република България. Вирусът присъства в слюнката на инфектираното животно и може да се предаде чрез ухапване и близане на отворени рани. Първия признак на заболяването е обилното слюнкоотделяне. След това се нарушава централната нервна система-котката е много неспокойна, опитва се да избяга, драска и напада други животни. Типичен признак на бяса е подпухналият трети клепач. Болестта се развива скоротечно: след 2- 4 дни животното се парализира и умира.

Консултирайте се с ветеринарен лекар, който ще изготви правилната ваксинационна програма за Вашата котка!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s